Skift bredbånd og spar penge | TjenesteTorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Bredbånd
7 min læsetid
Sidst opdateret: 02 oktober 2023

Billigt internet - hvilke typer bredbånd kan du få

Med den stigende brug af hjemmekontorer, streamingtjenester og smart home-funktioner bliver et hurtigt, stabilt og billigt internet i hjemmet stadig vigtigere. Derfor er en god forbindelse altafgørende. Her får du en oversigt over, hvordan du kan blive forbundet til internettet.
Få de bedste priser på bredbånd nu

Sammenlign tilbud fra flere bredbåndsleverandører med en, enkel formular, 100 % gratis & uforpligtende.

Der findes et utal af internetudbydere, og det kan være en udfordring at finde det bedste og billigste. Vi guider dig her til at blive klogere på, hvilke former for løsninger der findes, når du skal forbindes til internettet.

Hvad er forskellen på internet og bredbånd?

Det kan være svært at hitte rede i, hvad der egentlig er hvad. Er internet og bredbånd for eksempel det samme? Svaret er nej, selv om termen ofte bliver brugt om det samme. Internettet er alt det, du bruger, når du sidder og surfer - bredbånd er den teknologi, der forbinder dig med internettet.

De mest anvendte teknologier, som forbinder dig med internettet, er i 2023:

Der er også mulighed for at blive forbundet med internettet via kabel, telefonstik eller satellit. 

Der findes altså en del forskellige typer af bredbånd, og prisen og tilgængeligheden afhænger blandt andet af geografiske faktorer, udbyder og hastighed. Prisen afhænger også af, hvor hastigt et internet, du har brug for - altså hvor mange mbit s, du har brug for. Det står for megabits per sekund, hvilket svarer til, hvor stor en båndbredde du har. Jo mere båndbredde, jo flere mbit s.

Vil du have sammenlignelige tilbud på billigt internet, kan du med fordel benytte vores formular her på siden. Så kan du hurtigt og nemt få et overblik over, hvilket internet der egner sig bedst til dit behov. https://tjenestetorvet.dk/bredbaand/

Mobilt bredbånd - billigt bredbånd med nem installation

Mobilt bredbånd forbinder dig til mobilnetværket. Det er, som navnet antyder, mobilt, du kan altså tage det med dig overalt, hvor der er mobildækning. Derfor er mobilt bredbånd et godt valg, hvis du for eksempel skal på hyttetur eller ud at rejse.

Du skal bruge et SIM-kort for at forbinde til et mobilt internet. Enten via dit mobilabonnement i form af et twin SIM, eller et separat data-SIM.

Prisen på et abonnement på mobilt bredbånd varierer alt efter, hvor meget data du ønsker – altså alt fra omkring 50 kroner til 1000 kroner om måneden. Mange internetudbydere, for ikke at sige alle, udbyder mobilt internet. Priserne er dog forskellige, derfor er det vigtigt, at du husker at undersøge markedet nøje, så den udbyder, der skal levere internet til dig, både kan tilbyde et stabilt internet - såvel som det billigste af slagsen.

For mange vil mobilt bredbånd være det bedste og billigste internet, fordi:

  • Du behøver ikke at bakse med at installere kabel og eventuelt grave ud.

  • Ingen installationsomkostninger

  • Du kan tage det med dig overalt. Enten via et simkort, en trådløs router eller et USB-stick.

  • Du kommer direkte online, når du tænder for strømmen

Trådløst bredbånd

En af de mest anvendte måder at få bredbånd i dag, er via kabel-tv (COAX), hvor forbindelsen til internettet er via en antenne. Det betyder, at du får dit internet gennem det tv-stik, hvor du også får dit tv-signal fra. COAX er en god løsning, da det ofte giver hurtigt og stabilt internet, og da det er meget udbredt, kan du ofte få det til en god, lav pris.

Der er også nogle ulemper ved trådløst internet via kabel tv stik. For det første kan du ikke tage det med dig på ferie, som du kan med det mobile bredbånd. For det andet kan din hastighed blive påvirket af, hvor mange brugere, der er på internettet samtidig. Sidst men ikke mindst har trådløst bredbånd ofte en lav uploadshastighed, selv om downloadshastigheden er hurtigt. Det vil sige, at det kan tage lidt længere tid at uploade større filer.

Fiber - høj hastighed og stabil ydeevne

Bredbånd via fiber, også kaldet fiberoptik, giver dig en af de hurtigste forbindelser i dag - en del hurtigere end den, der løber gennem de traditionelle kobberledninger, som ofte gav udfordringer med for langsomt internet. Og som oftest også hurtigere end almindeligt trådløst bredbånd, da fibernet ikke skal deles med andre aktive brugere end dem i din egen husstand.

Signalerne i fiberkablet bliver transmitteret via lys, og dermed transmitteres data med lysets hastighed - hvilket giver lynhurtigt internet.

Det gør det muligt at overføre enorme mængder data meget hurtigere end de gamle forbindelser, hvilket også giver mulighed for endnu hurtigere internethastigheder.

Derudover byder fiber på næsten ubegrænset kapacitet. Fibernettet er derudover ikke blot hurtigere, men giver også en mere stabil internetforbindelse, da færre faktorer kan påvirke signalet. For at få fiber skal der lægges et kabel under jorden på din grund, som trækkes helt ind i din bolig og forbindes til en fiberbox.

Den månedlige pris på et abonnement er ofte noget højere end, end hvad der gælder for både mobilt og trådløst bredbånd – du skal regne med omkring 2-300 kroner for den billigste pakke og 5-600 kroner for den bedste. Når det er sagt – så er fibernettet det mest stabile og hurtige netværk, du får i dag. Er det faktorer, der er meget vigtige for dig, vil fiber hurtigt vise sig at være en god investering - også selv om det umiddelbart kan virke som mange penge at få det etableret.

Installation af en fiberboks vil som minimum koste et par tusinde kroner. Og det bliver hurtigt en del dyrere, hvis der også skal lægges fibernet ned i dit område. At grave et fibernet kan koste alt fra 0 -10.000 kroner, alt afhængig af forskellige forhold relateret til det område, du bor i - og, om du selv graver.

Det er endnu ikke alle steder i Danmark, at du kan få fiber, men det er på vej de fleste steder.

Satellit-bredbånd

Hvis du bor i et område, hvor der hverken er god adgang til mobilmasterne eller fibernet, så kan satellit internet være det rigtige valg for dig.

Internettet kommer via signaler fra satellitter, og derfor er der dækning i hele landet, uanset hvor du bor. Ulempen ved satellit-bredbånd er, at det kan være en noget pebret fornøjelse. Du skal regne med at betale omkring 3-5000 kroner for at få etableret og oprettet forbindelsen, og abonnementspriser og forbruget er også relativt højt. Prisen på bredbånd via satellit varierer fra mellem 200 til 600 kroner om måneden. Udstyrslejen er normalt en ekstra udgift og ligger ofte på omkring 50 kroner.

Faktorer for at finde det bedste bredbånd

Hvad der er det bedste bredbånd for dig afhænger altså af flere faktorer:

Geografi

Har du adgang til en god mobilmast, eller har du mulighed for at hoppe på fibernettet?Næsten alle danskere har adgang til stabilt og hurtigt internet. Det er dog ikke alle danskere, der, endnu, har adgang til fibernettet. Men det udbredes stille og roligt over hele landet.

Det samme gælder udviklingen af ​​5G-netværket. Det er også en gradvis proces, der ikke har nået alle afkroge af landet endnu. og nogle bor så langt væk fra mobile basestationer, at udbyderne ikke kan levere trådløst bredbånd til dem, fordi de ganske enkelt ikke kan få optimal hastighed på netværket.

Du kan se om dit område er udviklet til fiber på bredbåndsudbydernes hjemmesider. Hvis der ikke er fiber, kan du bestille. Hvis dit nabolag viser stor nok interesse for fiberudvikling, går leverandørerne i gang.

Pris

Er du villig til at betale lidt mere for at få ekstra hurtigt internet, eller kan du klare dig med en standardløsning, som til gengæld er billigere. Du kan for eksempel finde mere overkommelige alternativer inden for trådløst bredbånd, end du måske får med fibernet – men kigger du nærmere efter, får du ofte mere for pengene med fiber, nemlig hastighed og data.

Forvent at betale for:

  • Installations-/etableringsomkostninger

  • Router / leje af andet nødvendigt udstyr

  • Internet abonnement

Hastighed

Streamer du mange film? Har du skype-opkald fra dit hjemmekontor? Har du børn eller andre i huset, der spiller spil eller ser YouTube? Den upload- og downloadhastighed du har brug for afhænger således af både dine og eventuelle familiemedlemmers brugsvaner.

For at være på den sikre side anbefales mindst en hastighed på mindst 10 til 25 Mbps

  • Downloadhastighed betyder ganske enkelt, hvor hurtigt internettet indlæser de sider, du besøger, såsom den film, du ser på Netflix.
  • Uploadhastighed gælder for eksempel, hvor hurtigt du kan uploade dine egne videoer på YouTube, eller et billede på sociale medier.
Få de bedste priser på bredbånd nu
Sammenlign tilbud fra flere bredbåndsleverandører med en, enkel formular, 100 % gratis & uforpligtende.

Få de bedste priser på bredbånd nu

Sammenlign tilbud fra flere bredbåndsleverandører med en, enkel formular, 100 % gratis & uforpligtende.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Få de bedste priser på bredbånd nu
Sammenlign tilbud fra flere bredbåndsleverandører med en, enkel formular, 100 % gratis & uforpligtende.