Hvordan fungerer en varmepumpe? - Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
6 min læsetid
Sidst opdateret: 17 oktober 2023

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Overvejer du at investere i en varmepumpe, og er du derfor interesseret i at finde ud af, hvordan den fungerer, eller har du måske allerede en, og vil du gerne vide mere om teknikken bag?
Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Uanset hvad årsagen er, kan du i dette blogindlæg blive klogere på, hvordan en varmepumpe fungerer, herunder hvor effektive de er, og hvorfor det kan vise sig at være en rigtig god investering at få installeret en varmepumpe.

Hvad er en varmepumpe?

Grundlæggende set er en varmepumpe et miljø- og prisvenligt alternativ til opvarmning af både bolig og brugsvand, hvis du på nuværende tidspunkt benytter dig af enten olie, naturgas eller elvarme og bor i et område, hvor fjernvarme ikke er en mulighed.

Den store fordel ved en varmepumpe, og det som er med til at gøre den til et miljøvenligt alternativ, er, at den udnytter den energi, der allerede er i luften eller jorden. Ved at bruge den energi kan man nemlig producere varme. Den varme kan enten sendes rundt i boligens varmesystem eller i selve boligen gennem en blæser.

Denne grundlæggende måde at udnytte eksisterende energi til produktion af varme er både godt for miljøet og for din pengepung. Dels fordi den udleder betragteligt mindre CO2 end f.eks. olie og naturgas, men også fordi du vil spare penge på varmeregningen, hvis du skifter til en varmepumpe.

For mange vil det altså være en decideret win-win-situation at investere i en varmepumpe, hvilket også er grunden til den store efterspørgsel, der opleves på varmepumper i øjeblikket.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Det lyder måske underligt og avanceret, at kølig luft udefra eller fra jorden kan omdannes til varme, som kan bruges i din bolig. Selvom teknikken bag er en smule kompliceret, er selve grundidéen og konceptet relativt simpelt. Faktisk er det lidt som et køleskab, bare med omvendt fortegn. Hvor et køleskab flytter al varmen fra de forskellige madvarer udenfor, tager varmepumpen varmen i luften og jorden og distribuerer den rundt i huset.

En varmepumpe består af to grundelementer. En udvendig del og en indvendig del. 

Den udvendige del sørger for at lede varmen fra jorden eller den udendørs luft ind i selve varmepumpen.

Her møder jordvarmen eller varmen udefra så varmepumpens kølemiddel. Dette kølemiddel har så tilpas lavt et kogepunkt, at selv kold luft vil få kølemidlet til at fordampe. Når kølemidlet er fordampet, sørger en kompressor for, at dampen bliver kondenseret, så der i stedet dannes varm gas.

Denne gas videreføres så til varmepumpens kondensator, og det er her, at den varme gas omdannes til væske, som så afgiver den varme, der sendes videre til selve boligen eller boligens varmeanlæg, afhængigt af hvilken type varmepumpe du har.

Slutteligt passerer kølemidlet en ekspansionsventil, som aftager noget af trykket, hvilket nedkøler væsken, inden den vender tilbage til fordamperen.

På den måde kan processen starte forfra, og dette lukkede kredsløb kan altså fortsætte med at producere varme.

Få tilbud på en ny varmepumpe

Forskellige typer af varmepumper

Du kan finde tre forskellige typer af varmepumper, som alle udnytter eksisterende varme fra jord eller luft. De fungerer på lidt forskellige måder, og har hver især nogle specifikke fordele.

Luft til vand varmepumpe

En af de helt store fordele ved en luft til vand varmepumpe er, at den både kan bruges til opvarmning af boligens centralvarmeanlæg samt opvarme brugsvand. Varmen, som kommer fra varmepumpen, kan altså både bruges til gulvvarme og radiatorer, eller blæses direkte ind som varm luft i de rum, hvor indvendige del af varmepumpen står.

Den er således et glimrende alternativ til dit gamle olie- eller gasfyr, da luft til vand varmepumpen både er grønnere og bedre økonomisk.

For at få en varmepumpe skal du bare have radiator eller gulvvarme i din bolig. Luft til vand varmepumper er især godt i et helårshus, hvor man ikke ønsker et jordvarmeanlæg.

Luft til luft varmepumpe

En luft til luft varmepumpe er nok den mest almindelige type varmepumpe herhjemme, og den type som flest danskere har. Det er en særdeles god løsning til huse eller sommerhuse med elvarme, da luft til luft varmepumpen er langt mere effektiv og dermed billigere.

Grundlæggende fungerer en luft til luft varmepumpe på samme måde som en luft til vand varmepumpe. Forskellen består i, at en luft til luft varmepumpe blæser varmen direkte ud i de(t) rum hvor indedelen(e) er placeret.

Den kan altså ikke bruges til at opvarmning af eksisterende radiatorer, gulvvarme eller brugsvand.

En stor fordel er, at den også kan bruges som aircondition på en varm sommerdag. Luft til luft varmepumpen er perfekt til dig, som gerne vil have en billig og miljøvenlig energiløsning. Varmepumpen tjener hurtigt sig selv ind igen - den reducerer hurtigt din elregning sammenlignet med elvarme. Luft til luft varmepumpen er tilmed let at installere og giver et godt indeklima. 

Jordvarme

Jordvarme er en anden løsning for dig, som gerne vil have effektiv udnyttelse af varme i din bolig. Jordvarme udnytter jordens varme og producerer tre gange så meget energi, som den bruger. Med jordvarme udnytter du solens energi i jorden. Energien laves om til varme, som bruges i din bolig. Mange danskere skifter fra oliefyr til jordvarme, fordi det er en mere energivenlig mulighed med høj virkningsgrad. Jordvarme kan være en fantastisk mulighed for dig, som ønsker en god investering. Anlægget har ofte tjent sig selv ind på de første ti år

Virker en varmepumpe om vinteren?

Det korte svar er ‘ja’, en varmepumpe virker også om vinteren. Det virker måske kontraintuitivt, når nu varmepumper bruger luft til opvarmning; hvordan kan den så danne varme i de kolde måneder, hvor luften er kold?

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at bare fordi det er koldt, betyder det ikke, at der ikke er noget varme i luften eller jorden, som varmepumpen kan bruge. Så selvom du måske fryser ad pommern til, kan din varmepumpe altså stadig sagtens fungere og levere varme til din bolig.

Det skyldes bl.a. den teknologi, der ligger bag varmepumper. For den kølevæske, der bruges i varmepumper, kan absorbere varme ved helt ekstremt lave temperaturer (ned til -20 grader), og derfor kan varmepumper altså stadig sagtens bruges om vinteren, når det kolde vejr rammer.

COP og SCOP-værdi: Så effektiv er en varmepumpe

Hvis du vil have et indblik i, hvor effektiv en specifik varmepumpe er, skal du kende begreberne COP og SCOP. De er nemlig et udtryk for effektiviteten af varmepumpen.

Varmepumper bruger en smule strøm for at kunne drive varmepumpens kompressor. Men selvom den altså skal bruge en smule strøm, vil varmepumper stadig levere en varmeenergi som typisk er 2-5 gange større end den tilførte strøm.

Forholdet mellem tilført strøm og afgivet energi angives i en COP-faktor. COP (Coefficient Of Performance) indikerer altså den forskel, der er på, hvor meget energi der bruges på at drive varmepumpen, kontra den energi som varmepumpen afgiver - altså hvor effektiv den er.

Vil man beregne hvor effektiv varmepumpen er over en hel fyringssæson, skal man dog kigge på SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance)-faktoren - den såkaldte årsvirkningsgrad. Den er nemlig et udtryk for den gennemsnitlige COP-faktor set over et år for det område, du har befundet dig i.

For hvor COP-faktoren oftest er angivet ud fra et bestemt temperatursæt, er SCOP et gennemsnit over hele året, så du får et bedre indblik i effektiviteten af din varmepumpe. Derfor anbefaler vi at kigge på SCOP-faktoren, da den giver et mere retvisende billede af effektiviteten.

Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Viktor West Andersen
Viktor West Andersen
Viktor West er Head of Content hos Tjenestetorvet. Han har i flere år arbejdet med SEO og tekstforfatning og hjælper i sin fritid også mindre virksomheder med at øge kvaliteten af deres indhold. Han skriver hovedsageligt om energioptimering og personlig økonomi og har oparbejdet sig meget viden inden for disse felter. Tidligere har Viktor siddet som Account Manager her hos Tjenestetorvet, hvor han i dialog med vores leverandører blev klogere på markedet omkring energioptimering og privatøkonomi.

Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.