hvordan fungerer varmepumpe cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Varmepumpe
5 min læsetid
Sidst opdateret: 28 oktober 2021

Hvordan fungerer en varmepumpe?

Undrer du dig over, hvordan en varmepumpe fungerer og kunne du godt tænke dig at blive klogere? Hvis du har en varmepumpe i dit hus, er det en god idé at sætte dig ind i, hvordan den virker. Så kan du måske bedre forstå hvad der er gået galt, hvis din varmepumpe en dag skulle stoppe med at virke.
Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Grundlæggende er en varmepumpe et anlæg som optager varme fra kilder, som har et naturligt lavt temperaturniveau. Inde i et lukket kredsløb med et kølemiddel og en kompressor bliver varmen omsat til en højere temperatur end før. Denne varme kan nu anvendes til opvarmningsformål. Man kan sammenligne en varmepumpe med et køleskab. Hvor køleskabet sender varme ud af køleskabet, føres der ved hjælp af en varmepumpe energi ind i en bygning som for eksempel en bolig. Mange mennesker i Danmark benytter sig af varmepumper. Vidste du for eksempel, at cirka 3% af alle danske husholdninger har en varmepumpe?

Varmepumpens forskellige dele

For at forstå hvordan varmepumpen fungerer, er det vigtigt at vide hvilke komponenter varmepumpen består af. Der er fire forskellige dele. Den første del kaldes en fordamper. En fordamper kan optage varme. Den anden del er en kondensator, som er i stand til at afgive varme. Som en tredje komponent findes der i varmepumpen en kompressor som hæver temperaturen. Desuden findes der en termoventil som kan regulere mængden af kølemiddel. 

Hvad sker der indeni varmepumpen? 

Før vi ved hjælp af en varmepumpe kan få varme ud i vores bolig, sker der først en process indvendigt i varmepumpen. Først optager fordamperen (det første komponent i varmepumpen) energi udefra. Det kan være fra jorden eller fra luften udenfor. Når denne energi kommer ind i fordamperen (også kaldet varmeveksleren) får det kølemidlet til at koge og fordampe. Denne damp bliver presset sammen i kompressoren. Herefter hæves trykket og temperaturen stiger! Efter dette vil kølemidlet afgive varmen i kondensatoren, som får kølemidlet til at afkøle. Afkølingen gør, at kølemidlet bliver til væske, som derefter løber tilbage til termoventilen, og helt tilbage til fordamperen. Så er vi tilbage til udgangspunktet, og hele processen vil starte forfra. Det kan være svært at forstå, men hvis du er i tvivl om noget, er du altid velkommen til at skrive til os. Så kan vi forklare dig, hvordan en varmepumpe fungerer, så du måske har lidt lettere ved at forstå det. 

Ydelse og COP værdi 

Når du forsøger at forstå, hvordan en varmepumpe fungerer, er der et par vigtige termer som er gode at få på plads, nemlig ydelse og COP værdi. Ydelse er hvor meget en varmepumpe vil kunne levere når den er i almindelig drift. COP værdien viser dig forholdet mellem den optagne energi og den energi som bliver afgivet i din varmepumpe. Altså hvor meget strøm du “putter ind”, og hvor meget varme du får ud i den anden ende. Tallet viser dig, hvor effektiv din varmepumpe er, taget de forskellige temperaturforhold i betragtning. En god analogi at huske for de to termer, ydelse og COP værdi, er hvor hurtigt en bil kan køre, og hvor langt på literen den kører. Normalt vil den energi som leveres være to til fem gange større end den energi som tilføres til varmepumpens kompressor. COP værdien kan du se på din varmepumpe. Det er dog vigtigt at pointere at den reelle COP værdi først kan beregnes når din varmepumpe er i din bolig. Det skyldes at fabrikanten måler COP værdien sker det under optimale forhold - for de er selvfølgelig interesserede i, at vise at varmepumpen fungerer på den bedst mulige måde. Derfor vil COP værdien ofte blive højere, end den reelt bliver hjemme hos dig. Husets forskellige radiatorer og vores klimaforhold i Danmark kan have en stor effekt på det endelige tal.

Hvorfor er en varmepumpe effektiv? 

Det er vigtigt at pointere, at ikke alle varmepumper er lige effektive. Men COP værdien giver dig et godt indblik i, hvor effektiv din varmepumpe faktisk er. Som sagt giver varmepumpen som regel to til fem gange så meget energi som den bruger. De fleste varmepumper ligger på omkring tre gange så meget. Det betyder altså at varmepumpen er en effektiv kilde til varme, fordi den udnytter energien optimalt. Det har før været kendt at varmepumper var ineffektive og dårlige, især dem der solgtes i byggemarkeder. Sådan fungerer varmepumper dog slet ikke i dag. De fleste varmepumper som man kan købe i byggemarkeder virker bedre og bedre. Hvis du virkelig vil forstå din varmepumpe og dens effektivitet kan du kigge på en ny mærkningsordning der er blevet indført kaldet SCOP. Det står for Seasonal Coefficient Of Performance. Ligesom COP måler SCOP effektiviteten af varmepumpen. Forskellen er bare, at COP værdien kun viser effektiviteten ved en bestemt temperatur. SCOP viser et gennemsnit over en hel fyringssæson. Tallet er derfor en bedre indikator af effektiviteten af din varmepumpe. 

Luft til luft varmepumpe

Der findes tre forskellige typer varmepumper, som alle fungerer forskelligt. De har alle tre mange fordele. Der findes luft til luft varmepumper, luft til vand varmepumper og jordvarme. En luft til luft varmepumpe er den mest almindelige, og den som fleste danskere har i hjemmet. Den fungerer ved, at den henter varme fra luften udenfor og blæser ind i boligen. En stor fordel er, at den også kan bruges som aircondition på en varm sommerdag. Luft til luft varmepumpen er perfekt for dig, som gerne vil have en billig og miljøvenlig energiløsning. Varmepumpen tjener hurtigt sig selv ind igen - den reducerer hurtigt din elregning sammenlignet med elvarme. Luft til luft varmepumpen er tilmed let at installere og giver et godt indeklima. 

Luft til vand varmepumpe 

Luft til vand varmepumpen giver dig dejligt varmt vand i huset, og den kan faktisk fungere som boligens eneste energikilde. Den udnytter ligesom luft til luft varmepumpen, energien i luften til at producere varme og varmt vand. Mange mennesker vælger at erstatte oliefyret med en luft til vand varmepumpe, og det viser sig tit at være en god investering. En luft til vand varmepumpe producerer omkring fire kWh varme, når den forbruger en kWh. For at få en varmepumpe skal du bare have radiator eller gulvvarme i din bolig. Luft til vand varmepumpe er især godt i et helårshus, hvor man ikke ønsker et jordvarmeanlæg.

Jordvarme

Jordvarme er en anden løsning for dig, som gerne vil have effektiv udnyttelse af varme i din bolig. Jordvarme udnytter jordens varme og producerer tre gange så meget energi, som den bruger. Med jordvarme udnytter du solens energi i jorden. Energien laves om til varme, som bruges i din bolig. Mange danskere skifter fra oliefyr til jordvarme, fordi det er en mere energivenlig mulighed med høj virkningsgrad (omkring 3 kWh, når der bliver forbrugt en kWh). Jordvarme har to komponenter - en jordslange og en varmepumpe. Jordslangen bliver fyldt med væske som varmes op af solens stråler. Denne væske føres ind i huset hvor energien bliver omdannet til energi med høj temperatur. Jordvarme kan være en fantastisk mulighed for dig, som ønsker en god investering. Anlægget har ofte tjent sig selv ind på de første ti år. Hvis du har nogen spørgsmål til hvordan varmepumper virker, eller du har andre spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os. Vi kan svare på alle spørgsmål du måtte have, og hjælper dig med at komme i kontakt med varmepumpe leverandører. 

Thomas Lundsgaard
Thomas Lundsgaard

Sammenlign priser på varmepumpe

Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Sammenlign priser på varmepumpe
Modtag tilbud fra flere leverandører i dit lokalområde. Servicen er 100 % gratis og uforpligtende.