Elaftale - skal prisen være fast eller variabel? - Tjenestetorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
Strøm
6 min læsetid
Sidst opdateret: 20 oktober 2023

Elaftale - skal prisen være fast eller variabel?

Der findes mange elselskaber på markedet - og endnu flere forskellige elaftaler. Den væsentligste forskel, som du skal være opmærksom på, er, hvorvidt du har en aftale med variable elpris eller faste elpriser. Hvilken du skal vælge, afhænger af, hvad du vægter højest – forudsigelighed eller pris. Særligt i perioder, som byder på eksplosivt stigende energipriser, kan det få stor betydning, om du har en fast eller en variabel elaftale.
Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen

Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.

Hvad er bedst, variabel eller fast, når du skal vælge din elaftale? Det kan være svært at gennemskue, hvad der bedst kan betale sig, og derfor forsøger vi her at give dig overblikket over de to typer af elprodukter. 
Som udgangspunkt kan du regne med, at den variable elaftale er billigere, og det er også den, der historisk set har leveret den billigste strøm over tid. Til gengæld skal du være indforstået med, at priserne svinger. Du kan hurtigt gå fra at have en billig elaftale til at have en dyr elaftale, hvis markedpriserne skyder i vejret. 

Det er netop den situation, mange danskere befinder sig i lige nu, hvor elpriserne sammen med resten af energipriserne, stiger med en fart, som er næsten usammenlignelig med tidligere prisstigninger.

Fastpris er dog normalvis gerne en anelse dyrere, og du skal ofte binde dig for en periode af for eksempel tre til seks måneder. Til gengæld ved du, hvad du skal betale for din strøm i den givne periode - og det giver tryghed og forudsigelighed.

Eltavle
Når elpriserne stiger pludseligt, kan det give tryghed at have en elaftale med fast pris.

Variabel elpris - billigste elpris over tid

Den nordiske elbørs Nord Pool bestemmer, hvor meget du skal betale per kWh, hvis du vælger den variabel elpris. Her følger priserne markedet og bliver fastlagt fra time til time alt afhængigt af udbud og efterspørgsel. Faktorer som vejret har for eksempel meget at sige i forhold til den variable elpris. I perioder med tørke, hvor mængden af vand i de norske vandreservoirs falder, kan priserne tilsvarende stige. Det kan også give stigende priser, hvis der er mangel på vind, eller hvis efterspørgslen på el pludselig stiger, uden at udbuddet kan følge med. Det er det, vi har set i løbet af 2021 og ind af starten 2022, hvor elpriserne er steget markant. På trods af den svingende kWh-pris, er de variable elpriser statistisk set billigst i det lange løb. Du skal dog have nok is i maven til at kunne se det store billede,hvis elprisen pludselig stiger drastisk. Her må du væbne dig med tålmodighed og vente på, at priserne falder igen. 

Hvis du vil vide mere om, hvordan priserne for el fastsættes, så læs med her.

Hvad er inkluderet i prisen for dit elforbrug?

Elprisen er en af ​​flere poster på elregningen. Du betaler nemlig til i alt tre forskellige "aktører". Først og fremmest betaler du til din elleverandør og til dit netselskab - det er den rene elpris. Elleverandøren sælger dig strømmen og netsselskabet ejer de kabler, som du får strøm igennem. Så er der afgifter og moms til staten, som faktisk udgør størstedelen af regningen. Sidst, men ikke mindst, betaler du for transport af din strøm og du betaler for vedligehold og udvidelser af elnettet. 

Fast elpris - en forudsigelig elpris

Hvis du vælger en elaftale med fast pris, ved du, hvad du betaler i den givne periode - også selv om priserne stiger eller falder på elbørsen. Du får altså ikke nødvendigvis den billigste strøm, men til gengæld er du beskyttet mod pludselige stigninger på elbørsen.

Den variable pris er som nævnt den billigste set over tid, men det kan også godt betale sig at vælge fastpris i en periode. Det kan for eksempel være, hvis du er overbevist om, at priserne kommer til at stige. Eller hvis du har et fastlagt budget, som helst ikke skal variere for meget - i hvert fald ikke i den negative retning.

Vær opmærksom på, at fastprisaftaler som oftest har en bindingsperiode, som kan vare fra alt fra tre måneder og til tre år. Overvejer du en strømaftale til fast pris, bør du altid tjekke, hvor lang aftalens bindingsperiode er. Bryder du aftalen med elleverandøren, inden bindingsperioden udløber, skal du betale et opsigelsesgebyr, og det kan hurtigt blive dyrt. Tjek derfor altid vilkårene i aftalen, inden du beslutter dig.

På mange måder kan forholdet mellem variabel pris og fast pris sammenlignes med at låse renten på et lån. Har du en fast rente på et lån, får du glæde af det, hvis den variable rente overstiger den faste rente – og omvendt.

Én ting er sikkert – alt for mange betaler nok for meget på deres elkontrakter i dag. Hvis det er længe siden, du selv har tjekket din el-aftale, kan du højst sandsynligt få en billigere en af slagen.

Vedvarende energi

Stadig flere kigger efter, om deres nuværende elaftale bygger på såkaldt grøn strøm. Det er derfor også en faktor at tage hensyn til, når du skal vælge mellem fast eller variabel elpris.

Måske har du allerede lagt mærke til, at nogle elaftaler har et enkelt eller to grønne blad-ikoner? Det er en mærkningsordning, som skal vejlede dig, når du gerne vil købe grøn strøm. Bladene viser nemlig, hvor klimavenlige elselskabet er.

1 grønt blad betyder, at din delaftale er baseret på 100 procent vedvarende energi via certifikater. Vælger du aftalen med 2 grønne blade, som anbefales af Forbrugerrådet, så vælger du et elselskab, som også laver flere forskellige klimatiltag. Det er dog vigtigt at forholde sig kritisk til elselskaber, som lover dig grøn strøm - det kan du læse mere om her, hvor du samtidig får 5 gode tips til at vælge den rette elaftale. LINK

Hånd putter stik i kontakt
Det er den samme strøm, der kommer ud af dine stikkontakter, uanset hvilket elselskab du vælger.

Sammenfatning - fast eller variabel pris:

  • Variabel pris har historisk set givet den billigste pris på el over tid. Køber du strøm til variabel elpris, følger du markedet, og din pris kan derfor stige og falde fra dag til dag. I perioder, hvor priserne stiger, hvilket de har gjort eksplosivt i 2021 og 2022, er det eksempelvis ikke fordelagtigt at sidde med en elaftale med variabel pris.
  • Fastpris på el har som regel en bindingsperiode og er ofte dyrere end variabel elpris. Til gengæld får du en fast pris og dermed tryghed og forudsigelighed.

Så tilbage er kun at beslutte - hvad er vigtigst for dig?

Sammenlign og skift elaftale via Tjenestetorvet

Et første skridt frem mod at finde den rigtige strømaftale for dig, er at undersøge markedets mange tilbud. Det kan du nemt gøre gennem Tjenestetorvet, helt gratis og uforpligtende. Udfylder du formularen her på siden, vil du blive kontaktet af op til tre elleverandører, som alle ved, at de konkurrerer om at få dig som kunde.

På den måde ved du, at du kan få den billigste elaftale ud fra dine specifikke behov. Hvis du vil læse mere om, hvordan du får fat i billig strøm, så læs artiklen: Elpriser stiget fortsat - sådan sparer du 2500 kroner om året.

Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen
Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.

Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen

Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.

Få flere tilbud uforpligtende og gratis

  • Beskriv dit behov
    Beskriv kort hvad du er ude efter ved brug af en enkel formular
  • Få tilbud fra flere selskaber
    Jo flere selskaber du sammenligner, jo lettere er det at finde det bedste tilbud
  • Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulig pris
Se om du også kan spare tusindvis af kroner på strømmen
Udfyld formularen og modtag flere uforpligtende tilbud på strømaftale. Sammenlign tilbud og vælg den aftale med den bedste pris og vilkår.