Hjemmelader - Sikker og effektiv opladning af elbil med ladestation cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos

Få tilbud på hjemmelader til elbil

  • 1
    Beskriv dit ladebehov
    Få skræddersyede tilbud ud fra, hvilken elbil du har.
  • 2
    Få tilbud på hjemmelader
    Få hjemmelader tilpasset dit behov
  • 3
    Vælg laderen som passer dig bedst
    Få elbillader til bedst mulige pris
Hjemmelader

Det tager ikke mere end 2 minutter af din tid

Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

  • 1
    Beskriv dit ladebehov
    Få skræddersyede tilbud ud fra, hvilken elbil du har.
  • 2
    Få tilbud på hjemmelader
    Få hjemmelader tilpasset dit behov
  • 3
    Vælg laderen som passer dig bedst
    Få elbillader til bedst mulige pris

Hvorfor hjemmelader?

At have en hjemmelader vil både oplade elbilen mere sikkert og hurtigere end ved hjælp af en stikkontakt. Ikke kun forhindrer det risikoen for funktionsfejl og brand. Det er også tre gange hurtigere at oplade elbilen.

Ladestander til elbil - alt du skal vide

El- og plug-in hybrid-biler bliver stadig mere populære herhjemme. Og med god grund. De er som oftest billigere i drift end en benzin/dieselbil og så er de et nødvendigt skridt på vejen i den grønne omstilling. For nogle kan selve det at skulle oplade elbilen imidlertid være en udfordring, men det bliver hele tiden både nemmere og billigere.

Hvis din bolig tillader en hjemmeoplader, bør du altid vælge at installere en ladestander derhjemme. En offentlig ladestander er et fint alternativ, når du er på farten, men rent praktisk kan det hurtigt blive besværligt at skulle finde en ledig ladestander, hver gang du skal have tanket bilen op på el. Du kan selvfølgelig også vælge at lade din bil op via stikkontakt, men det er ikke en løsning, der anbefales.

Opladning af elbil

Opladning af en elbil derhjemme

Der er to måder at oplade din elbil på via din hjemmeoplader:

  • Via stikkontakt 
  • Via ladeboks (anbefalet metode) 

1. Oplad elbilen via stikkontakt

Du kan også vælge at oplade din elbil i en industrikontakt (CEE) eller i en almindelig stikkontakt med jording (trebenet stik). Her bruger du det, som populært kaldes et mormorlade-kabel, som har et almindeligt trebenet stik eller et CEE-stik. Bilen skal have et Type 1 eller en Type 2 stik.

Hvis du vælger at lade din elbil eller din hybrid via almindelige stikkontakt med jord eller med industrikontakt (CEE), skal du have en autoriseret elinstallatør ud og godkende installationen. Den skal have en egen sikringsgruppe med fejlstrømsafbryder og tilstrækkeligt tykke kabler. Og så skal de være trukket direkte fra din eltavle til en såkaldt industrikontakt, ligesom forlængerledninger og kabeltromle også er et no-go. Hvis ikke installationen er udført korrekt, kan det føre til skader og i værste fald brand.

Må jeg nødoplade min bil i almindelig stikkontakt?

Der er mange, som gerne vil have ladet bilen, når de er i sommerhuset eller på besøg hos mormor (deraf navnet mormorladekablet). Ladning af bil i almindelig stikkontakt skal dog kun anvendes som nødløsning og i kritiske tilfælde, hvor du skal have mulighed for at få din elbil hen til en rigtig ladestander. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at du indstiller nødladeren eller din bil til kun at lade med 6 ampere, og holder ladningen til under en time.

Er der tale om en plug-in, bør du altid vælge at bruge det fossile brændstof, indtil du kan få bilen hen til en ladestander.

2. Oplad via ladestander/ladeboks til elbil

Som nævnt vil en opladningsboks til hjemmet være den anbefalede metode. Det er både hurtigere og mere sikkert. Det kræver selvfølgelig, at du får installeret en ladeboks, hvilket normalt koster fra omkring 7.000 kroner. Flere udbydere tilbyder en såkaldt intelligent ladeboks, som for eksempel automatisk udskyder ladningen af din bil til det tidspunkt på natten, hvor strømmen er billigst.

Der er to forskellige typer af opladning:

AC-opladning

De fleste hjemmeladere benytter vekselstrøm (AC). Ved AC-opladning sørger den ensretter, der er monteret i bilen, for at strømmen fra det offentlige vekselstrøm-net bliver omformet til den nødvendige jævnstrøm. Det er en langsommere form for opladning, og det kan tage op til 10 timer at oplade til en fuld tank.

DC-opladning

DC-opladning er også det, der kaldes lynopladning eller hurtigopladning. Her omformes vekselstrømmen til jævnstrøm uden for bilen, for eksempel i ladestationen. Det giver mulighed for en højere effekt, og opladningen tager dermed automatisk kortere tid - ladningen bliver cirka 10 procent hurtigere. Der er dog nu udviklet DC-opladere, som kan anvendes til hjemme-ladestandere, og det er formentlig en udvikling, der vil tage fart over de kommende år i takt med, at vi også ser flere moderne elbiler.

Overspændingsbeskyttelse 

Skal du installere en ladeboks i huset, er det i 2021 et krav, at du også har overspændingsbeskyttelse, som beskytter mennesker, dyr, installationer og boliger. Selvom overspændingssikring giver bedre beskyttelse mod lyn, er det imidlertid stadig muligt, at elektronikken i både huset og elbilen kan få et slag i tordenvejret. 

Selvom en elbil i første omgang kan modstå en kraftigere påvirkning end dit TV, er de fleste eksperter desuden enige om, at det er klogest at operere efter ”forsigtighedsprincippet” og undlade at lade i tordenvejr, med mindre det er strengt nødvendigt.

Typer af ladebokse til hjemmet

Du kan vælge at leje eller selv købe og installere en ladeboks. Hvis du ejer hjemmeladeren, har du en engangsudgift til køb og installation, men står selv for service og vedligeholdelse.

Hjemmelader elbil europa

Vælger du at leje, skal du betale et fast månedligt beløb, og du skal som oftest betale for et opstartsgebyr, herunder eventuelt en pris for laderen, samt betale et gebyr for at få taget boksen ned igen, hvis du ønsker det.

Du kan altså vælge mellem:

Hjemmelader med serviceaftale

Hvis du vælger en ladeboks med serviceaftale, skal du fortsat selv betale strøm til husstanden og din elbil. Fordelen ved en serviceaftale, som du kan få uanset om du har købt eller lejet din stander, er, at du kan få refusion for en god del af afgifterne på el. Det gælder dog ikke, hvis du allerede får refusion gennem elvarme eller solceller i hjemmet.

Hjemmelader uden serviceaftale

Får du allerede refusion for en del af elafgifterne, for eksempel hvis du har elvarme eller solceller, så kan du med fordel vælge en hjemmelader uden serviceaftale. Her betaler du for strømmen til et elselskab på samme vis, som du betaler strøm til husstanden.

Opladning med abonnement

Vælger du et abonnement betaler du en månedlig ydelse for at kunne lade din elbil op - både hjemme og ude. Du kan vælge et fast abonnement, hvor du kan tanke ubegrænset for et fast beløb hver måned. Det vil som oftest bedst kunne betale sig, hvis du kører meget i bilen. Du kan som hovedregel få tilbagebetaling for både strøm og afgift. 

Hvilke udbydere findes der på markedet?

Der findes et stigende antal ladeoperatører, som tilbyder dig at købe eller leje en hjemmelader - både med eller uden abonnement eller service. Herunder kan du se en liste over de fleste udbydere herhjemme. Husk, at de alle konkurrerer om at få dig som kunde, så det er vigtigt at indhente flere forskellige tilbud, før du beslutter dig for en leverandør. Det kan vi hjælpe dig med her på siden. Hvis du udfylder vores gratis formular på siden, vil du efterfølgende blive kontaktet af op til tre udbydere, som alle kæmper for at få dig som kunde.

Elbiler med forskellige stikkontakter 

Der findes flere og flere bilmærker, som producerer elbiler. Og måske er du forvirret over, hvilken type stik, der passer til hvilken lade. Har du en bil med Type 1 stik og en anden med Type 2 stik, kan du få et Mode 3 Type 2 stik til at oplade begge biler. Med Type 2 ladestik ved din ladestation bliver den universel og kan dermed bruges til at lade biler op uanset model.

Det mest normale ladekabel herhjemme er dog et Type 2 kabel, som er et europæisk ladestik til almindelig ladning med vekselstrøm (AC). Elbiler produceret efter 2018 i Europa bruger Type 2 ladestik. Type 1 stikket er derimod mindre anvendt herhjemme og ses oftest i ældre elbiler eller elbiler fra Nordamerika og Asien.

Hvilke økonomiske fordele giver en elbil?

Lavere registreringsafgift og lavere grøn ejerafgift.

Inden registreringsafgiften på din elbil bliver beregnet, får du et såkaldt batterifradrag. Det er er i 2022 faldet fra 1700 kroner til 1300 kroner per kilowatt-time for batterikapacitet op til 45 kilowatt-timer.

Herefter kan du udregne registreringsafgiften for din elbil ud fra tre afgiftstrin:

  • 25 procent i afgift op til de første 65.000 kr. af elbilens værdi
  • 85 procent op til 202.200 kroner
  • og 150 procent af resten af elbilens pris.

Højere bundfradrag

Alle elbiler har et højere bundfradrag, som modregnes i registreringsafgiften - og dermed giver en lavere afgift. Bundfradraget for elbiler i 2022 er 167.500 kroner.

Refusion af elafgift

For at fremme den grønne omstilling, har regeringen vedtaget, at du kan få dine elafgifter refunderet, hvis du benytter en ladeboks med serviceaftale. Det svarer til en rabat på cirka 50 procent på de kWh, du oplader din elbil med. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at har du solceller eller, er din bolig registreret som elopvarmet, kan du ikke få refunderet elafgifterne. Det skyldes, at du allerede får rabat på elafgifter, når du benytter grønne energikilder.

Gratis parkering i flere storbyer.

Både i København og Ålborg kommune kan du parkere din elbil gratis på alle offentlige pladser. Århus kommune tilbyder også gratis parkering flere steder. Er du i elbil i Ålborg kan du desuden gratis bruge alle el-ladestandere i byen - en udvikling, vi formentlig vil se i andre byer frem over.

Parkeringsplads til elbil

Opladning af elbil uden for hjemmet

Ved opladning udenfor hjemmet er der flere muligheder. Der er både simple AC ladepunkter og hurtig opladning (DC). Normalt følger der en AC-oplader ved køb af elbil, mens der ved hurtigladestationerne er et ladekabel til hurtigopladning. 

Hvis du bor i hus eller lejlighed kan det være umuligt at installere egen ellader - og så er du nødt til udelukkende at bruge offentlig ladning. Du betaler på samme måde, som hvis du tanker benzin eller diesel - men der er mulighed for at tegne et abonnement på offentlig ladning også.    

Elbiler lader på gaden

Få tilbud på hjemmeopladere til elbiler

Det kan være en aldrig så lille udfordring at finde en hjemmeoplader til en elbil, der passer til dine behov. Så hvorfor ikke lade andre gøre arbejdet for dig?

Ønsker du at modtage et gratis og uforpligtende tilbud på hjemmeoplader? Her på vores sider kan du nemt komme i gang, så du kan veje og vurdere en hjemmeoplader til en elbil – efter dine kriterier og behov.

Det tager ikke mere end 2 minutter af din tid

Indtast info om bilen, og modtag tilbud fra flere virksomheder om hjemmeladere, der er skræddersyet til dine behov.

Spørgsmål om hjemmelader