Group 2 Date icon Flag - Denmark Copy 2 Icon input - Get Location Icon input - Email # Icon input - Phone Icon input - Place Group 6 ICON BLUE Group 24 2 Group 14 Faa-tilbud-paa-forsikringer-Tjenestetorget Brukt-av-mer-enn-800000-fornoeyde-brukere-Tjenestetorget Group 14

Få tilbud på ny varmepumpe

 • 1
  Beskriv dit behov
  Ved hjælp af en enkel formular fortæller du kort hvad du er ude efter
 • 2
  Få tilbud fra flere varmepumpefirmaer
  Jo flere firmaer du sammenligner, desto lettere er det at finde det bedste tilbud
 • 3
  Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulige pris

Det tager ikke mere end 2 minutter af din tid

Tjek om du også kan spare penge på en ny varmepumpe, der er tilpasset dine behov. Udfyld en formular og modtag et tilbud - gratis og uforpligtende.

 • 1
  Beskriv dit behov
  Ved hjælp af en enkel formular fortæller du kort hvad du er ude efter
 • 2
  Få tilbud fra flere varmepumpefirmaer
  Jo flere firmaer du sammenligner, desto lettere er det at finde det bedste tilbud
 • 3
  Vælg det bedste tilbud
  Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulige pris

FÅ TILBUD FRA VARMEPUMPELEVERANDØRER VI SAMARBEIDER MED

 • 2728
 • 2730
 • 2731
 • 2732
 • 2733
 • 2734
 • 2735

Sammenlign tilbud fra flere varmepumpeleverandører

Tjenestetorvet har formidlet mere end
350.000
kvalitets tilbud
- over hele landet!

Meget effektiv service! Meget glad for, at jeg ikke engang behøvede at ringe rundt og hente tilbud på varmepumper. Anbefales at bruge denne service. Dette skal jeg gentage under alle omstændigheder.

Testimonial 4
Salma Shah

Fantastisk at blive opsøgt af gode tilbud på varmepumper snarere end at skulle selv søge efter dem aktivt. Super!

Testimonial 5
Jan Martin Frøysland

Spar penge med en varmepumpe

Varmepumpe - en grøn energikilde

Spar penge med en varmepumpe

Spar energi og penge med en varmepumpe. Det er en opvarmningskilde, som er både miljøvenlig og god for din økonomi. Din bolig vil blive sundere at leve i, da en varmepumpe giver renere luft og fjerner fugt og dermed giver et godt indeklima.

Miljøvenlig opvarmning

Er alternativet elektrisk opvarmning, vil en varmepumpe reducere energiforbruget til boligen. Det betyder også at den indirekte vil påvirke udslippet af CO2 til atmosfæren. Er din nuværende opvarmning baseret på fossile energikilder, som f.eks. oliefyr eller brændeovn, vil et skift til en mere effektiv, elektrisk opvarmning med varmepumpe være mere miljøvenlig. 

Ideel afløser for oliefyr

Det er stadig mange, som fyrer med fossil olie, selv om dette efterhånden anses for en meget gammel metode. Det er dog ikke et hensigtsmæssigt valg af opvarmning, hverken når det kommer til økonomien eller planeten. Er du optaget af miljøhensyn, bør du overveje at udskifte dit oliefyr til en mere grøn energiløsning som en varmepumpe. En varmepumpe er imidlertid ikke kun en miljøvenlig løsning - ved at spare på energien, sparer du nemlig også på el-regningen.

Nye tilskudsordninger i 2021

I juni 2020 indgik den danske regering en klimaaftale, som ligger til grund for den nye tilskudsordning i 2021. 

Tilskudsordningen består af tre puljer, som alle skal hjælpe med den grønne omstilling. De tre tilskudspuljer dækker over erhvervspuljen, bygningspuljen og skrotningsordningen.

De nye puljer giver kun tilskud til luft-til-vand-varmepumpe og jordvarme. Du kan altså ikke længere søge tilskud til en luft-til-luft varmepumpe. 

Tre nye tilskudspuljer

Erhvervspuljen 

Puljen skal blandt andet:

 • Hjælpe erhvervsvirksomheder med at skifte fossile brændsler ud med grønne alternativer.
 • Hjælpe virksomheder med at energieffektivisere de af deres processer, som ikke kan konverteres til el. 

Bygningspuljen

Puljen er øremærket helårsbeboelse. Den skal blandt andet:

 • Hjælpe med skrotning af gas, oliefyr og lign.
 • Hjælpe med installeringen af mekanisk ventilation og forbedringer af bygningers klimaskærm.

Skrotningsordningen

Puljen har fokus på skrotning af olie- og gasfyr og udbredelsen af varmepumper.

Målet er at gøre det lettere at overgå til varmepumpe ved hjælp af et nyt forretningskoncept. Konceptet består i, at virksomheder får et abonnement på en varmepumpe. Det vil sige, at virksomheder mod betaling ejer og driver varmepumper installeret hos virksomhedernes kunder.

Hvordan fungerer en varmepumpe?

En varmepumpe skal tilføres elektricitet for at kunne opsamle varme fra luften, vandet, eller jorden. Varmepumpen transformere derefter varmen fra en lavere til en højere temperatur. Varmen bliver så fordelt i hele huset. På denne måde kan du få mange ganger mere varme end den energi som benyttes. Det siges normalt at, hvis du tilfører kr. 1 til strøm til varmepumpen, vil du få varm retur svarende til kr. 3. Med en varmepumpe vil du dermed sænke de faktiske omkostninger fordi du bruger mindre energi på opvarmning.

Der stilles stadig større krav til energiforbruget, som nye boliger skal leve op til. En varmepumpe kan bidrage til at opfylde disse krav.

Hvem bør ikke have varmepumpe?

Kort sagt; lejligheder. Normalt er strømforbruget for lavt i denne type boliger og man vil derfor ikke få samme fordel af en varmepumpe. I Fritliggende villaer og sommerhusepasser en pumpe derimod særdeles godt.

Reducer dit strømforbrug

Med korrekt anvendelse, rigtig montering og opsætning, vil du spare penge på lang sigt. Årsagen til dette er enkel; en varmepumpe vil producere mere energi end den faktisk bruger. Per kilowatt-time vil den producere hele tre kilowatt-time varme. 

Typisk kan du forvente at spare omkring 25 til 30 % i strøm som normalt går til opvarmning, sammenlignet med elektrisk opvarmning. Desuden vil jo en række faktorer som klima og boligstørrelse påvirke den endelige besparelse. 

En varmepumpe bruger jo strøm, men den kan også styres på en mere effektiv måde, som resulterer i øget besparelse. Vedrørende korrekt anvendelse, er det fornuftigt at sætte varmepumpen på opvarmning og ikke på automatisk. Årsagen til dette er at ved auto-indstilling vil den begynde at køle boligen ned, hvis temperaturen overstiger ønsket temperatur.

Derudover findes det en indstilling som heder nattesænkning. Det anbefales ikke at benytte denne funktion da det fører til at pumpen må jobbe hårdere om morgenen for at opretholde den rigtige temperatur. Så er det bedre at lade pumpen arbejde kontinuerlig for at opretholde den ønskede temperatur. Et bedre alternativ, er at lade varmepumpen stå på indstillingen «stillemodus». Ved denne indstilling vil den afgive mindre lyd og mindre varme, men fortsat køre.

De fleste varmepumper har indbygget kølefunktion, eller aircondition. Hvis denne funktion benyttes om sommeren vil det generelle strømforbrug øges noget.

Aircondition

Næsten hver gang man er på ferie i udlandet og bruger aircondition flittig, tænker man, at det er kunne være rart selv at have. Som oftest bliver det ved den tanken. Når varmepumper er blevet så populære skyldes det faktisk også muligheden for at få aircondition-funktionen i dit eget hjem. En varmepumpe bruges til at opvarme boligen om vinteren, og til at holde det svalt om sommeren. Du kan faktisk få temperaturen akkurat du vil ha den - hele året.

Hvis du ønsker at få bedre inde-temperatur også om sommeren, er en varmepumpe perfekt for dig. Du skal ikke bekymre dig for om solen gør dit hus for varmt, du vil altid kunne kontrollere det.

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Det er ikke mulig at give et konkret svar på. Det afhænger selvfølgelig af varmepumpetypen, boligens størrelse og klimaet. I et koldere fastlandsklima vil varmepumpen f.eks. bruge mere strøm til opvarmning, i forhold til et mildere kystklima. Det er med andre ord mange faktorer, som påvirker forbruget. For at få en pejlemærke kan man se på virkningsgrad og varmefaktor.

Virkningsgrad 

Noget af det vigtigste når man anskaffer sig en varmepumpe er at kende pumpens virkningsgrad. Du må først og fremmest finde ud af, hvad du har behov for i din bolig, og derefter vælge den varmepumpen som kan dække dette behov.

Det er nemlig ikke nødvendigvis sikkert at du har behov for den højeste eller bedste virkningsgrad. Det kommer blandt andet an på, hvor stor boligen er, hvor mange rum, hvor mange etager, planløsning, ruminddeling og så videre. Det kommer selvfølgelig også an på, hvor stort dit budget er. Uanset er det vigtig at få en vurdering af, hvor stor virkningsgrad du har behov for, ellers risikere du at fortage et fejlindkøb.

Hvad er varmefaktor?

Varmefaktor fortæller noget om forholdet mellem, hvor meget varmeeffekt pumpen afgiver og pumpens tilførte effekt fra strømforsyningen. For nogen er dette lidt forvirrende, men det drejer sig altså om, hvor meget varme du får ud af strømmen der forbruges. Altså, varmeeffekt. Det siger noget om, hvor meget det vil påvirke energibruget og din Elregning.

Varmepumpe pris

Vurderer man en varmepumpe, er det mange som søger efter varmepumpe pris for at få et pejlemærke om, hvad det vil koste. Prisen på en god varmepumpe, inklusiv montering, variere ganske meget. Generelt vil en god varmepumpe koste fra 12 000 til 16 000, mens monteringen ligger på omtrent 3500 kroner.

Forskellige leverandører tilbyder ofte de samme varmepumpemærker og modeller, men til forskellige priser. Det er derfor smart at undersøge markedet så Du undgår at betale for meget - for samme produkt.

Det vigtigste er først og fremmest at finde den rette varmepumpen til netop din bolig. Det gør du ved at beskrive din bolig og dit behov, eventuelt få hjælp af en fagmand til at se på dit hus. Derefter finder i sammen ud af, hvilken varmepumpe som passer bedst til dig.

Endvidere kan man sammenligne og få en vurdering af forskellige mærker og modeller – og pris. Sagt med andre ord; ved at sammenligne flere tilbud har du større chance for at få en god pris og dermed den billigste/ bedste varmepumpe.

Billig varmepumpe

Når der skal købes ny varmepumpe er de fleste opsat på af købe den billigst muligt. Det gælder specielt når det er kostbare genstand som en varmepumpe, som står på indkøbslisten. Husk også at de forskellige typer af varmepumper har forskellige priser.

Disse er de billigste varmepumpene:

 • Luft til luft varmepumpe
 • Ventilations- eller aftræksvarmepumpe

Luft til luft er helt klart den billigste og den mest populære type varmepumpe. Det gør den også til den mest normale typen. Det at den er billigere end de andre typer gør også at den betaler sig hjem inden for kort tid.

Én ting er sikkert. Overvejer du at købe varmepumpe, må du ikke gå blindt efter pris. Det kan hurtigt give bagslag. Undgå at købe et produkt, som ikke holder. Kvalitet er nøgleordet.

Du kan få tilskud til din varmepumpe

Der er i Danmark mulighed for at få tilskud til energiforbedringer. Tilskuddet kommer fra Energispareaftalen, der indbefatter net- og distributionsselskaber. Disse selskaber er forpligtet til at hjælpe til med at mindske CO2 udslippet. Det kan de f.eks. gøre ved at sørge for at både private og erhvervsselskaber bruger mindre energi. Man har valgt at give tilskud til alle, som etablerer en energibesparende foranstaltning i deres bolig, andelsforening, boligforening, virksomhed, offentlig institution eller andre steder, hvor der kan dokumenteres en energibesparelse.

Du kan også få et skattefrit energitilskud, hvis du skifter til en varmekilder, der bruger mindre energi eller til nye vinduer/ døre, efterisolering, LED belysning m.m. Det kan altså også være skift til en varmepumpe.

Kravene er meget enkle: Du skal blot have købt din varmepumpe i Danmark. Og så skal du, inden du går i gang med indkøbet, ansøge om energitilskuddet online. Efter at du har købt din varmepumpe, skal du indsende din faktura for det udførte arbejde; typen af varmepumpe skal fremgå af fakturaen. Den valgte varmepumpe skal have et godkendt energimærke.

I boliger på 80-200 kvadratmeter kan tilskuddet udgøre helt op til 8.000 kr. skattefrit (jordvarme og luft til vand).

På Energikoeb.dk kan du ansøge og indtaster dine oplysninger.

Husk at ansøge om tilskud, inden du bestiller din varmepumpe og inden, du tager dit nuværende varmesystem ned.

Vælg kvalitet frem for alt

Mange er desværre ofte mest optaget af at finde en billig varmepumpe, men vores råd er: Fokuser på kvalitet.

Du kan faktisk spare penge på at tænke kvalitet – i hvert fald i længden. Så er der større chance for at opnå en lang levetiden for varmepumpen, og at du får sænket elregningen mest muligt i forhold til, hvis du vælger en pumpe i en dårligere kvalitet. Du vil under alle omstændigheder ofte kunne tjene den ekstra omkostning ind, ved en lavere regning til strøm. Betragt derfor købet, som en god investering. Den betaler sig hurtigt ind i løbet af nogle år.

Når det er sagt så findes der selvfølgelig varmepumper i begge ender af prisskalaen. Det gælder om at finde den, som gir mest for pengene – for din bolig. Uanset bør du altid bruge tid på at sammenligne priser hos flere leverandører. På denne måden undgår du at betale for meget. Men husk; først og fremmest bør du finde en pumpe som passer til dit behov.

Bedste varmepumpe

For at kunne finde den bedste varmepumpe må man først stille sig selv nogle spørgsmål. Grunden til det er netop at den pumpe, som er bedst for dig, ikke nødvendigvis er den bedste for andre. Det er med andre ord afhængigt af flere faktorer. Dit Behov er altså helt afgørende.

Faktorer som påvirker bedste varmepumpe:

 1. Klimazone – Hvor koldt er det, der hvor du bor?
 2. Model – Ønsker du gulvmodel eller vægmodel?
 3. Boligstørrelse – Hvor kraftig varmepumpe har du behov for?
 4. Ydelse – Ønsker du den med den højeste ydelse, eller et kompromis omkring ydelse versus pris?

Svarer du på punkterne ovenfor har du et meget bedre udgangspunkt for at finde den varmepumpen som bedst passer til dig og dit behov. Det gør processen med at indhente information og vurdere tilbuddene meget mere enkel. Tag også gerne kontakt med en fagperson når du skal svarer på ovenstående punkter over. Det vil give dig værdifuld hjælp fra folk, som har mange års erfaring og kendskab til varmepumper.

Varmepumpe test 2021

I jungelen av varmepumpemærker og modeller, gælder det om at finne den bedste varmepump. Altså, bedst kvalitet til bedst pris. Med stadig mere avanceret teknologi, kommer det også mere avancerede og forbedrede varmepumper. Det betyder, at du vil få endnu mere for dine penge! Teknologien forandrer sig hurtigt og derfor bliver det endnu vigtigere at holde sig opdateret omkring ad bedste pumper netop nu. 

Varmepumpe bedst i test

Det bliver til stadighed gennemført test af varmepumper på markedet. Disse test kan du finde på internettet. På Energistyrelsens hjemmeside, SparEnergi.dk kan du f.eks. få opdateret information om energiforbrug og energiløsninger i hjemmet, på arbejdspladsen og i det offentlige. Her vil du også kunne finde en liste over de fleste varmepumpemærker og se specifikationer m.v.

Husk at du først og fremmest bør tage udgangspunkt i, hvad dit behov er. Selv om en varmepumpe er blevet testet til 30 minusgrader og blevet kåret som bedst i test, er det ikke sikkert at du har dette behov. Måske bor du i et område, hvor det sjældent bliver mere end 15 minusgrader om vinteren? Så har du altså ikke behov for så høj en ydelse. Hvis du blindt går efter det «bedste» kan du med andre ord risikere at betale mere end højst nødvendigt. Netop fordi en varmepumpe med lidt andre egenskaber ville kunne passe fint til dit behov. Med andre ord; det gælder om at indgå visse kompromisser for at få mest for pengene – i forhold netop dit behov.

Hvilken varmepumpe?

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvilken varmepumpe du skal anskaffe dig. Det findes flere forskellige typer, mange forskellige mærker og modeller. Generelt er der meget du skal tage stilling til når du skal vælge.

Gulvmodel eller vægmodel?

Er du interesseret i en luft til luft eller en luft til vand pumpe, må du ganske tidlig i købsprocessen tage stilling til, om du skal have en gulvmodel eller en vægmodel. De fleste vælger nok en vægmodel, men det er nogle, som ikke har denne mulighed på grund af vægplads. Vægmodellen kræver nemlig god plads og kan derfor ikke hænge hvor som helst. Du kan også vælge en lofthængt varmepumpe, men dette gælder typisk for ventilations- eller aftræksvarmepumper.

Hvis du er i tvivl om du skal have pumpen på væggen, er det en god ide af få en vurdering fra en fagmand. Her vil du få gode råd som gør beslutningen nemmere.

Forskellige typer varmepumper

Som vi har nævnt tidligere, findes der flere typer varmepumper; luft til luft varmepumper, luft til vand varmepumper, væske til vand varmepumper (bjergvarme, jordvarme og søvarme) og ventilations- eller aftræksvarmepumper.

Den primære forskel drejer sig om, hvordan de udnytter energien i luft, jord, sø og bjerg til at varme boligen op. Med andre ord er det mange typer varmepumper at vælge mellem. I processen med at vælge varmepumpe, er det derfor klogt at forhøre sig med fagfolk for at finde ud af, hvilken pumpe, som er bedst egnet til din bolig.

Luft til luft varmepumpe

Denne type varmepumpe henter varmen fra luften udenfor og blæser den ind i boligen. Alle luft til luft varmepumper har én del som er monteret på ydersiden af huset. Denne ude-del kan du skjule med et varmepumpehus. En hovedregel er at jo længere fyringssæson du har, jo mere fordelagtig vil en luftvarmepumpe være.

En luft til luft varmepumpe passer til dig hvis du:

 1. Har brug på over 15 000 kWh per år
 2. Bor i et område med lang fyringssæson eller milde vintre
 3. Har en åben planløsning således at varmen let kan fordeles til de rum, hvor du ønsker varme.
 4. Bor i en bolig, hvor det ikke er aktuelt at skifte vinduer eller at efterisolere
 5. Har andre alternative varmekilder til de koldeste perioder.

 

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe henter varmen fra ude- eller aftræksluft. Varmen bliver derefter distribueret rundt i boligen via vandbaseret gulvvarme eller radiatorer. Varmen bruges som oftest til at opvarme brugsvand og opvarmning af selve boligen via et vandbaseret system.

Bedre varmedistribution og mere jævn temperatur er to fordele med vandbaseret varme. Brug af varmepumpe til opvarmning af vand giver lavere energiforbrug end direkte brug af strøm til boligen.

En luft til vand-varmepumpe består af en inde-del, som er tilknyttet varmtvandsbeholderen og en ude-del. Disse er knyttet sammen med kølerør og elkabler. Din varmepumpemontør vil foreslå den bedst mulig placering.

En luft til vand-varmepumpe passer godt til dig, hvis du:

 1. Har et totalt energiforbrug på over 25 000 kWh per år
 2. Bor i en bolig med vandbaseret varmefordeling
 3. Bor i et område med lang fyringssæson eller milde vintre
 4. Også har en anden kilde til opvarmning (for eksempel brændeovn, pillefyr eller el-radiator)
 5. Har stort forbrug af brugsvand

Væske til vand varmepumpe

En væske til vand varmepumpe henter varmen fra en sø, jord eller fjeld. Derefter bliver denne varme fordelt i boligen via vandbaseret gulvvarme eller radiatorer. I Danmark benyttes primært jord-varmepumper.

En væske til vand-varmepumpe passer bedst til dig, hvis du:

 1. Har et totalt energiforbrug på over 30 000 kWh per år
 2. Bor i en bolig med vandbaseret varme
 3. Har stort forbrug af brugsvand

Jordvarme

Er en type varmepumpe som henter solenergi lagret i jorden, altså jordvarme. En kollektorslange fylt med frostvæske graves ned i 0,6 til 1,5 meter dybde. Afstanden mellem sløjferne bør være 1,5 meter da kortere afstand kan medføre at man kan hente mindre energi. For at få en jordvarmepumpe bør du ha et disponibelt udeareal på 250 til 600 m2.

Vandbaseret varme

Både en luft til vand og en vand til væske varmepumpe bruger et vandbaseret system til at distribuere varmen. Vandbaseret varme betyder at vandet varmes op af en varmekilde. Vandet som varmes op vil da cirkulere rundt i rør som ligger nede i gulvet eller igennem radiatorer som er placeret på rundt omkring i huset..

Mange foretrækker denne type system da det giver et godt indeklima med en jævn temperatur. Du undgår at hurtige temperaturændringer, du får jævn varme. 

Vandbaseret gulvvarme

Hvis man i dag skal vælge vandbaseret varme som opvarmning til sin boligen, bør man vælge et gulvsystem. Vandbaseret gulvvarme giver bedre effekt og bruger mindre energi, end vandbaseret varme som går via radiatorer. Man kan sige at opvarmningmed radiatorer er lidt gammeldags, mens vandbaseret gulvvarme er et rigtigt godt valg for rigtig mange.

For at have et moderne system, være klimavenlig og samtidigt spare penge bør du anskaffe dig vandbaseret gulvvarme kombineret med en varmepumpe. Så er du garanteret at du får et godt indeklima, hvor hele familien kan trives. Med mindre du skal bygge nyt eller gennemføre en totalrenovering, kan det dog være ret så dyrt at skulle installere vandbaseret gulvvarme. Dette er med andre ord en løsning som egner sig til dem, som skal i gang med en større opgradering af hjemmet.

Ventilation eller aftræksvarmepumpe

En aftræksvarmepumpe består af et ventilationsaggregat og en varmepumpe i én enhed. Nogle bliver leveret med integreret balanceret ventilation med forvarmning af luften, eller kun med aftræksventilation og frisklufttilførsel via vægventiler.

Hvordan fungerer aftræksvarmepumper? En aftræksvarmepumpe genindvinder energien fra aftræksluften – en luft som normalt er opvarmet til over 20°C. Den fungerer med andre ord som en varmegenindvinder og dermed undgår du at sende den varme luft ud af huset og dermed tabe en masse energi.

Aftræksvarmepumper er bedst egnet til eftermontering i bygninger kun med aftræksventilation. Har du en balanceret ventilation med genindvinding, vil der kun være lidt varme tilbage til aftræksvarmepumpen. Med andre ord vil det ikke være økonomisk rentabelt at koble en aftræksvarmepumpe på sådant et system. Denne type varmepumpe er afhængig af, at det altid går luft gennem varmepumpen for at den kan fungere stabilt.

Balanceret ventilation

Balanceret ventilation har til formål at skabe et godt indeklima. Det skal give en ren og sund luft hele året og i alle rum i hjemmet.

Luft kan blive forurenet af både mennesker og dyr, derfor er det vigtigt at have et system som bringer dette i orden. Med balanceret ventilation bliver luften i huset ren og giver en god komfort til alle, som bor i boligen. Hvis ventilationen er dårlig og luften, dermed ikke er optimal, kan det betyde, at der kan opstå både fugtskader, mug og svamp.

Med en balanceret ventilation har man et anlæg, som består af et aggregat, kanalsystem, isolation og lyddæmpere. Dertil kommer ventiler, luftindtag og luftafkast. Det er et større system med mange forskellige komponenter, som jobber sammen for at skabe et godt indeklima.

Ventilationsanlæg

Det er ikke mange, som har god indsigt i, hvad et ventilationsanlæg egentligt er, hvordan det fungerer eller, hvordan det ser ud. Men vi faktisk behov for et sådan anlæg. Vi bør alle tilstræbe at luften indenfor er frisk og sund, for at undgå at blive syge eller føle os utilpas. Et ventilationsanlæg er et slags viftesystem, som skal fjerne den brugte luft fra din boligen, samt rense og levere frisk og ny luft.

Pointen med et sådan anlæg er at en meget høj procentandel af varmen fra den gamle luft skal overføres til den nye friske luft som slippes ind i huset igen. Man kan altså undgå at opvarme den nye og friske luft. Et ventilationsanlæg skal skabe en god temperatur og et sundt indeklima, uden at du vil opleve indestængt lugt/luft eller kolde træk af luft, som pludselig dukker op.

Valg af varmepumpe

Når du skal vælge varmepumpe er det vigtig, at du først og fremmest tænker på dig og dit behov. Du må tænke på, hvilken slags bolig du har og, hvad du især søger. Start for eksempel med at finde ud af hvad, der er vigtigst for dig: Er det pris? Eller er det design? Eller er det måske at varmepumpen skal ha en ekstrem god varmeeffekt? Dette er forhold, som det kan betale sig at finde ud af, før du foretager dit valg.

Det kan også være klogt at finde ud af, hvor mange penge du vil ofre på en pumpe. Afsæt et budget, så bliver det lettere at indkredse din søgning og finde en varmepumpe du har råd til.

Et godt tips er at snakke med flere forskellige leverandører. Så kan du også finde ud af, hvad du må forvente med at skulle betale for montering. Leverandørerne har ofte gode råd, når det kommer til valg af varmepumpe, og de er eksperter til finde ud af, hvad slags behov du og din boligen har.

Størrelsen på varmepumpen

Som nævnt findes der utrolig mange varianter, modeller og mærker. Derfor er det vanskelig at give et konkret svar på størrelsen på varmepumper. Desuden er det tale om to dele, en udedel og en indedel. Det er nok specielt indedelen, som mange vil kende størrelsen på. Dette kan du nemt finde ud af når du har valgt pumpen, leverandøren vil kunne oplyse om målene.

Det finnes varmepumper i forskellige størrelser og design. Derfor vil du helt sikkert kunne finne én som passer til dit hjem. 

Levetid på varmepumpen

En varmepumpe har normalt en levetid på 10 til 15 år, men dette vil selvfølgelig variere fra model til model. Nogle varmepumper har desuden en garanti for at de kan holde i hele 12 år. Med andre ord er det smart at forhøre sig med leverandørerne omkring levetiden. Jo længere den holder, jo bedre bliver investeringen totalt set.

Desuden vil levetiden for varmepumpen øges, hvis den bliver vedligeholdt ordentligt. Det betyder at den skal renses og der skal skiftes filter regelmæssig, samt have foretaget et varmepumpeservice regelmæssigt. På den måde vil du også sikre at varmepumpen yder bedst mulig, længst mulig.

Rengøring og service

Det er yderst vigtig at tage sig godt af sin varmepumpe. Da du ønsker at den skal have en lang levetid, det er vigtig at du indimellem sætter tid af til rengøring af varmepumpen. Samtidig er det vigtig jævnligt at bestille et varmepumpeservice for at holde den i tip-top stand.

Det anbefales at foretage en helt almindelig rengøring hver anden uge. Husk at i pollensæsonen er det nødvendigt foretage rengøring hyppigere, da der er flere småpartikler i luften end normalt.

Rengøring af varmepumpe

Før du begynder rengøring af varmepumpen, er det utrolig vigtigt, at du enten tager sikringen eller kontakten til varmepumpen ud.

Sådan foretager du rengøring af pumpen:

 1. Tag stikkontakt eller sikringen ud
 2. Tag en blød og fugtig klud og tør pumpen med
 3. Tag frontdækselet af
 4. Tag grovfilteret ud og vaske det i lunket vand eller støvsug den forsigtig
 5. Eventuelt finfilter bør ombyttes ved service af pumpen
 6. Check at udedelen er fri for snavs og rust
 7. Sæt på sikringen tilbage og stikket i stikkontakten igen

Varmepumperens

At foretage et varmepumperens er heldigvis ganske enkelt, men i nogen tilfælde kræves det at du bestiller et serviceeftersyn fra leverandøren eller forhandleren.

Du kan selv sørge for at varmepumpen er ren. Du kan fjerne snavs, skit og støv. Udedelen er også vigtig at du har fokus på. Pas på at blade og lignende ikke samler sig eller på nogen måde påvirker pumpens funktionen. Et varmepumpehus er også smart at sætte op for at forhindre at noget sætter sig fast i varmepumpen.

Læs brugsanvisningen for at finde ud af, hvilke dele du eventuelt kan eller bør fjerne og, hvordan du bedst fjerner støv og snavs. Derefter tager du et kig på pumpen og fjerner så meget du kan. Dette vil gøre at din varmepumpe opretholder en god funktion og får den til at holde længere.

Varmepumpehus

Hvis du allerede har en varmepumpe eller er begyndt at se på forskellige modeller, har du sandsynligvis fundet ud af, at de fleste af disse produkter kommer med en indedel og en udedel. Begge dele har behov for at blive renset en gang i mellem, og udedelen bør skærmes for blade, møg, sne og andet, som hurtigt kan samle sig og ødelægge funktionen.

Den enkleste løsningen på dette, er at anskaffe sig et varmepumpehus til pumpen. Dette er et lille hus som placeres rundt om udedelen for at beskytte den. Et sådant hus kan også gøre «facaden» pænere, da du kan få varmepumpehuset i forskellige materialer og farver. På den måde har du mulighed for at få den til at «matche» dit huset bedre. Varmepumpehuse er praktisk, pæne og noget som kan gøre, at du sparer penge i lang sigt – fordi du på den måde passer bedre på varmepumpen.

Varmepumpeservice

For at din varmepump skal fungere optimalt, er den helt afhængig af at få et jævnlig serviceeftersyn. Et varmepumpeservice bør foretages hvert andet eller tredje år. På den måde vil du også sikre dig en lang levetid. En sådan check tager normalt én til to timer.

Det som er særlig vigtigt er, at denne service bliver foretaget af en autoriseret forhandler. Så er du helt sikker på at alt bliver gjort på en rigtig og forsvarlig måde. En varmepumpe er jo en relativt dyr investering og det er derfor ekstra vigtig at være meget opmærksom på vedligeholdelse.s here!

100 % uforpligtende og omkostningsfrit for dig