Luft til vand varmepumpe | TjenesteTorvet cmyk_SB1_SMN_verti_bw_pos
100 % uforpligtende og omkostningsfrit for dig

Få tilbud på luft til vand varmepumpe

  • 1
    Beskriv dit behov
    Ved hjælp af en enkel formular fortæller du kort hvad du er ude efter
  • 2
    Få tilbud på luft/vand varmepumpe fra flere firmaer
    Jo flere firmaer du sammenligner, desto lettere er det at finde det bedste tilbud
  • 3
    Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulige pris
Varmepumpe

Modtag tilbud på luft til vand varmepumpe som du kan sammenligne

Tjek om du også kan spare penge på ny luft til vand varmepumpe tilpasset dit behov. Udfyld formularen og modtag tilbud, 100 % gratis og uforpligtende.

  • 1
    Beskriv dit behov
    Ved hjælp af en enkel formular fortæller du kort hvad du er ude efter
  • 2
    Få tilbud på luft/vand varmepumpe fra flere firmaer
    Jo flere firmaer du sammenligner, desto lettere er det at finde det bedste tilbud
  • 3
    Vælg det bedste tilbud
    Vælg derefter løsningen som passer dig bedst, til lavest mulige pris

KUN ANERKENDTE MÆRKER

Luft til vand varmepumpe

Luft til vand varmepumper er en energieffektiv og klimavenlig opvarmningsform, hvor man genbruger varmen i udeluften omkring dit hus til at opvarme din bolig og brugsvand. Ved at bruge en luft til vand varmepumpe til opvarmning - fremfor f.eks. et olie- eller gasfyr - kan du både spare penge på varmeregningen og samtidig få en mere miljøvenlig opvarmning, der udleder mindre CO2.

Med en luft til vand varmepumpe får du altså både varme i radiatoren, i din varmtvandsbeholder og i dit gulv, hvis du har gulvvarme. Det er altså en glimrende totalløsning til opvarmning af hjemmet, hvor ‘lillebroren’ luft til luft varmepumpen kun blæser med varm luft. Opvarmnings-mæssigt har den samme funktioner som en jordvarmepumpe, der også er en glimrende totalløsning. Dog har luft til vand varmepumper den fordel, at de er en del billigere, da installationen er mindre avanceret.

Herunder kan du blive klogere på luft til vand varmepumper - bl.a. hvordan de fungerer, hvad de koster og hvad du kan spare, samt hvilke fordele og ulemper der er.

Sådan fungerer en luft til vand varmepumpe

illustration af en varmepumpe og et hus

En luft til vand varmepumpe fungerer ved, at den omdanner varmeenergien i udeluften omkring din bolig til rumvarme og varmt brugsvand. I princippet fungerer den som et omvendt køleskab.

Luft til vand varmepumpen består af en udedel og en indedel. 

Udedelen består af en ventilator, der sørger for at suge luften ind i en varmeveksler. Varmeveksleren indeholder et kølemiddel, som fordamper grundet den varme, som bliver tilført udefra.

Denne damp videreføres til en kompressor, hvor den bliver endnu varmere, og dén varmeenergi bliver så overført til vandet i din varmtvandsbeholder, hvorfra varmen kan sendes videre til eksempelvis radiatorer eller bruseren på badeværelset.

Noget af det, som gør en luft til vand varmepumpe rigtig smart, er, at det er et cirkulært system. Det vil altså sige, at når det varme vand har cirkuleret rundt i radiatorer og vandhaner i huset, bliver vandet ledt tilbage til udedelen for at blive opvarmet på ny.

Det er bl.a. derfor, at en luft til vand varmepumpe er så energieffektiv. Den energi, der bruges på at drive en varmepumpe, kan man regne med at få 2-5 gange igen.

Læs mere om, hvordan varmepumper fungerer

Det koster en luft til vand varmepumpe i drift

Hvad en luft til vand varmepumpe koster i drift, er dels afhængig af den enkelte model, men i selvfølgelig mest væsentligt er, hvor stor en bolig den skal opvarme, og hvad elprisen er på det givne tidspunkt. Udgiften til en varmepumpe består nemlig i høj grad af den strøm, som der skal til for at drive systemet.

Videnscentret Bolius har lavet en beregning, der viser, at skal man opvarme et gennemsnitligt dansk hus på 130m2 ved hjælp af en luft til vand varmepumpe, vil det koste lige over 13.000 kr. inkl. brugsvand om året.

Den pris placerer luft til vand varmepumper som en af de allerbilligste varmekilder i øjeblikket.

Hvis du vil læse mere om, hvordan drifts-prisen på luft til vand varmepumper placerer sig i forhold til andre varmekilder, har vi lavet en stor sammenligning af de billigste varmekilder i 2023.

Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe er lidt af en udskrivning, og man må nødvendigvis se det som en langsigtet investering. 

Prisen på luft til vand varmepumper er således i spændet 70.000 - 150.000 kr.

Hvilken ende af spektret man lander i, afhænger af modellens kvalitet og størrelse.

Vil du have det bedste af det bedste? Se vores test af varmepumper her.

Husk at søge om tilskud

Den relativt høje pris taget in mente er det ekstra relevant at nævne, at man kan få tilskud til installation af en luft til vand varmepumpeEnergistyrelsen har nemlig i 2023 sat 238 millioner kr. af til deres såkaldte varmepumpepulje.

Det betyder, at hvis man får godkendt sin ansøgning om tilsagn til tilskud, kan man få 17.000 kr. i tilskud til installation af sin luft til vand varmepumpe. Når der bliver åbnet for tilskud, er det først-til-mølle, og i 2022 gik der nærmest ingen tid, før der var lukket for ansøgninger grundet den store efterspørgsel. Derfor kan det godt betale sig at tilmelde sig Energistyrelsens nyhedsmail, så man kan få besked om, hvornår puljen åbner for ansøgninger.

Det forventes, at der åbnes op for ansøgninger i første kvartal af 2023.

Læs mere om tilskud til varmepumper

Hvor meget strøm bruger en luft til vand varmepumpe?

Strømforbruget på en luft til vand varmepumpe afhænger i høj grad af, hvor stor din bolig er. Der er selvfølgelig en vis forskel på de enkelte modellers strømforbrug og effektivitet, men overordnet set er det boligens størrelse, der dikterer strømforbruget.

Typisk vil strømforbruget ligge mellem 0,5 - 4,5 kWh pr. opvarmede kvadratmeter om måneden.

Selvom dit strømforbrug altså vil stige, vil det stadig være en god investering at installere en luft til vand varmepumpe. For selvom man skal give lidt ekstra for strømmen, vil ens varmeregning blive markant mindre.

Så meget kan du spare på et skift til en luft til vand varmepumpe

Energistyrelsen anslår, at et gennemsnitligt hus på 130 m2, der på nuværende tidspunkt bruger naturgas og har et forbrug på 18.100kWh/år, vil kunne spare 7.100 kr. om året ved at skifte til en varmepumpe.

Hvor meget du præcis kan spare, afhænger af en række faktorer. Dels hvad din nuværende varmekilde er, men besparelsen afhænger også af boligens areal og alder, ens årlige varmeforbrug og hvor gammel den nuværende løsning er.

Derudover kan besparelsen også afhænge lidt af priserne på el, gas, olie og brænde, som har varieret ganske meget det seneste stykke tid.

Vil du selv prøve at se, hvor du meget du kan spare i din bolig, har Energistyrelsen lavet en beregner, hvor man kan få et overslag på besparelsen på sin egen adresse. Prøv den her.

Læs mere om besparelse i forbindelse med skift til varmepumpe

Hvad er levetiden på en luft til vand varmepumpe?

Levetiden på luft til vand varmepumper er ganske lang, så selvom det er en stor udskrivning at købe en, får man altså glæde af den i mange år. Du kan i udgangspunktet regne med, at en luft til vand varmepumpe har en levetid på 15-20 år.

Den præcise levetid på varmepumpen afhænger bl.a. af varmepumpens kvalitet, men også af hvor god du er til få bestilt regelmæssige servicetjek, samt hvor flittig du er i forhold til rengøring og øvrig vedligeholdelse.

Læs mere om levetid på varmepumper 

Fordele og ulemper ved luft til vand varmepumper

Som med så meget andet er der selvfølgelig både fordele og ulemper ved en luft til vand varmepumpe. Vi mener dog, at der er så tilpas mange fordele for denne type varmepumpe, er det vil være en rigtig fornuftig investering for mange mennesker.

Herunder kan du se de forskellige fordele og ulemper, der er ved en luft til vand varmepumpe.

Fordele

  • Giver dig varme og komfort om vinteren.

  • Kan opvarme et større areal, da varmeenergien er vandbaseret, som derved kan føres rundt i huset på en anden måde end varm luft fra en pumpe.

  • Mulighed for tilskud.

  • Bedre for miljøet end mange andre varmekilder.

  • Ideel til udskiftning af en allerede eksisterende varmekilde som gasfyr, oliefyr eller elvarme.

  • Ideel, hvis man ikke har adgang til fjernvarme.

  • Ingen lugtgener, som man kender det fra olie eller gas.

  • Billigere energi: lavere elregning.

  • Med ventilator-konvektorer kan du køle boligen ned om sommeren.

  • God temperaturregulering og brugervenlig betjening, også tilgængelig med wifi-kontrol.

  • En luft til vand varmepumpe kommer ofte med flere års garanti.

  • Lav fremløbstemperatur, hvilket gør den velegnet til vandbåren gulvvarme.

  • Nem og overskuelig montering.

  • En selvkørende løsning, som sikrer en høj driftssikkerhed.

Ulemper

  • Indedelen i en luft til vand varmepumpe optager plads. Indedelen minder om et stort køleskab. Det kan være en udfordring, hvis du for eksempel ikke har et bryggers eller fyrrum.

  • Det kan være nødvendigt at montere en elpatron i varmtvandsbeholderen.

  • Udedelen for luft til vand varmepumpen kan støje en smule, og man bør derfor være opmærksom på, hvor man placerer den.

  • Det kan være økonomisk mere fordelagtigt at vælge jordvarme frem for en luft til varme pumpe, hvis dit varmeforbrug er højt.

  • Luft til vand varmepumper har en lav fremløbstemperatur, hvilket kan volde problemer for et hus, der ikke er velisoleret. Det samme gælder, hvis din bolig har gamle radiatorer. Du bør altså undersøge, om dit hus kan holde på varmen, så din luft til vand varmepumpe ikke hele tiden kommer på overarbejde.

  • Hvis vi løber ind i en ægte isvinter, kan en luft til vand varmepumpe blive dyrere i drift. De fleste modeller kan klare en temperatur ned til minus 25 grader. Men effektiviteten vil altid falde, når luften udenfor er lav. Rådfør dig altid med en professionel, der kan fortælle, om du bør supplere med en sekundær varmekilde.

Varmepumper skal installeres af fagfolk

Husk altid, at du ikke selv må installere en luft til vand varmepumpe. Der skal autoriserede fagfolk på banen for at klare sagen. Det er dels for at sikre, at du får valgt en luft til vand varmepumpe, som passer dimensionerne af din bolig og dine behov, men selvfølgelig også for at sikre at installationen er lavet korrekt.

Installatøren eller montøren skal komme fra en såkaldt ‘VE-godkendt’ virksomhed. Alle VE-godkendte virksomheder har sørget for at efteruddanne én eller flere medarbejdere, så du kan få det maksimale ud af varmepumpen.

Find VE-godkendt virksomhed her

Få tilbud på luft til vand varmepumpe

Hvis du har besluttet dig og gerne vil have en luft til vand varmepumpe, kan vi hjælpe dig på vej til at finde en super skarp pris. For hvis du udfylder den simple formular her på siden, får du en række uforpligtende tilbud fra forskellige leverandører, så du kan sammenligne både pris og vilkår og se, hvem der leverer det bedste tilbud på luft til vand varmepumper. Vores service er både gratis og uden forpligtelse for dig.

Når du indhenter tilbud gennem TjenesteTorvet, ved leverandørerne også, at de er i indbyrdes konkurrence om at vinde din gunst, hvorfor de som oftest finder deres allerbedste tilbud frem.

Få tilbud på en ny varmepumpe

Spørgsmål til luft-til-vand varmepumpe

Vurder vores service
Vurder servicen ved at klikke på det antal stjerner du synes vi fortjener.